Підсумки круглого столу УАВІ 2017

Круглий стіл це основний публічний захід, який УАВІ проводить регулярно протягом трьох років. В цьому році, захід пройшов 27 січня 2017 в приміщенні УКРІНФОРМ. Завдання асоціації це зміна умов роботи на ринку, тому що в тих умовах, в яких ми зараз функціонуємо – існувати неможливо. Порядку 47 учасників асоціації, великих українських компаній які впливають на ринок, поділяють цю думку.

На сьогоднішній день існує декілька проблем і плутанини в законах, які гальмують роботу всіх підприємців і власників бізнесу в Україні.

Катерина Карасик – модератор, керівник робочої групи по роботі з державними структурами, оголосила проблеми, які будуть розглядатися. Це і труднощі з одержанням дозволу для наших клієнтів, в результаті яких не тільки ми не отримуємо прибуток, наш клієнт не отримує продукт, а держава податок. Не маючи єдиного закону для нашої сфери, ми потрапляємо в низку плутанини і проблем пов’язаних з цим.

В існуючому законі не розмежовані і суперечать поняття реклама, і поняття рекламоносій. Ми виробляємо візуальну ідентифікацію, продукти айдентики.

Необхідно приділити увагу введенню нових термінів, трактування та роз’яснень, формуванню бізнес прошарку візуальної індустрії, створення інструменту спрощення отримання кваліфікації.

Ми – компанії, які створюють робочі місця, є платниками податків і виробниками. До нас звертаються такі ж компанії, представники малого та середнього бізнесу, які стикаються з проблемами у себе на місцях. І проблема в тому, що всі ці колізії породжують неймовірну кількість корупційних схем.

УАВІ закликає до об’єднання замовників, держави і виробників для модернізації законів і впливу на взаємини на ринку України.

Олександр Борис – президент УАВІ, так само підкреслив важливість розглянутих питань і проблем. Поділився досвідом зарубіжних колег у вирішенні спірних питань і акцентував увагу на колізіях, які виникають при взаємодії замовників, виконавців і держави.

Роман Комарницький – керівник робочої групи з питань фінансового розвитку, оприлюднив той факт, що через відсутність стандартів, немає контролю якості виконання робіт недобросовісними фірмами, що в результаті призводить до небажаних наслідків. А так же назвав зворотну сторону – коли апарат влади не дає зовсім здійснювати діяльність.

Керівник групи з міжнародної інтеграції Олександр Карасик висвітлив результати діяльності Європейської Асоціації Візуальної Індустрії: після трьох років написання стандартів, асоціація нарешті вийшла на фінішну пряму. Так як, Українська Асоціація Візуальної Індустрії входить до складу Європейської та Американської Асоціації Візуальної Індустрії, нам було дано право користуватися цим ресурсом, що може стати в нагоді при написанні наших власних стандартів і згодом виходити на міжнародний рівень.

Ігор Степанов оголосив ризики пов’язані з неякісним виготовленням вивісок не професіоналами. Знову ж таки, через відсутність стандартів в середовищі візуальної індустрії.

Не обійшли стороною і проблему зміни в оподаткуванні.

Юристи розповіли, що в Україні існує необхідність в створенні законодавчої платформи для саморегулюючих організацій, що обумовлено багатьма факторами:

  1. відсутність ефективного державного управління і забезпечення розвитку в даній сфері.
  2. обмеження державою діяльності саморегульованих організацій.
  3. відсутність перенесення державою повноважень у створенні стандартів членами організацій.
  4. недостатнє законодавче регулювання саморегулюючих організацій.

Експерти одноголосно заявили, що розвиток Української Асоціації Візуальної Індустрії, безпосередньо залежить від активних дій її учасників у всіх сферах.

У підведенні підсумків були поставлені завдання для робочих груп асоціації, було вирішено виробити методи модернізації законів з урахуванням практики зарубіжних колег і особистих напрацювань членів асоціації.

Українська Асоціація Візуальної Індустрії, закликала до об’єднання виробників, партнерів, власників бізнесу, що б обмінюватися досвідом і підвищувати кваліфікацію.

Завдяки круглому столу, було досягнуто порозуміння між як учасниками асоціації, так і представниками влади та експертами.

Ми за те, що б правила були простими і зрозумілими для всіх!

Відеозапис круглого столу можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/jaIZqF4lqkc