– «Ну що ж, зустрічай нас Алмати!», – з такими словами українська делегація виробників рекламних конструкцій УАВІ прибула в Казахстан. Метою даної поїздки стало запрошення казахстанських колег відвідати Конференцію рекламспеціалістів, виступ з доповідями і презентаціями на цій Конференції, обмін досвідом з колегами, і відвідування рекламних виробництв країни.

Алмати зустріли нас чудовою сонячною погодою. Перший день в гостях пройшов більш ніж активно: вранці каток Медео, потім гірськолижний курорт Чимбулак з прекрасними видами і шикарною трасою для лижників і сноубордистів, особливо на висоті 3200м, куди ми піднялися по канатній дорозі. Ну а з обіду нас чекали відвідування 2-х рекламних виробництв Алмати.

На початку ми побували в компанії “Рrint-effect”, яка спеціалізується на виробництві вивісок та POS-матеріалів, має хороший штат обладнання: і УФ-плотер, 3Д-принтер, лазерний, фрезерний верстати, верстат для виготовлення металевих бортів букв … керівник компанії Алмаз Жакбалієв особисто провів для нас екскурсію по всіх цехах виробництва, поділився особливостями східного рекламного ринку. Другою компанією, яка нас люб’язно прийняла була фірма “Баннерово-плакатово”, яка нас приємно здивувала комплектацією поліграфічного обладнання, УФ-друком по гофрокартону і виробництва з нього конструкцій-інсталяцій. День пройшов весело в конструктивному спілкуванні з колегами і обміном досвідом.

Другий день в Алмати був присвячений професійної Конференції рекламспеціалістів Казахстану. Рівень підготовки Конференції був дуже гідним, в холі приміщення гостей зустріла виставка рекламно-виробничих компаній країни, де кожен демонстрував свої новинки, обладнання, матеріали та намагався вразити чимось особливим. Територією виставки ходили дівчата в світлодіодних костюмах, казашки з «люстрами» на голові … Яскравим спогадом залишилося початок Конференції, яке забезпечила команда танцюристів в інопланетних костюмах з сотнями світлодіодів, які в процесі танцю в повній темряві переливалися різними кольорами і фігурами. Хороший контент заходу був забезпечений завдяки розкриттю актуальних тем в питаннях оподаткування, узгодження об’єктів реклами, новинок рекламної індустрії, а також юридичних аспектів. Дякую організаторам за запрошення делегації з УАВІ, можливості виступити нам з двома презентаціями, поспілкуватися з колегами галузі, і побувати на виставці. Прекрасне враження від спілкування з казахстанськими колегами, обміну досвідом і від чудесного прийому. Окрема подяка президенту казахстанської асоціації Арск – Дмитру Вербицькому за запрошення і організацію нашого часу.

Наступний день в Алмати ще більш насичений – адже ми відвідували чотири рекламні виробництва Казахстану. На початку нас весело зустріла “Кузня реклами”, де Ольга Нікітіна – керівник відділу продажів, ділилася з нами секретами майстерності їх компанії, багато часу приділили питанням продажів, роботі з менеджерами. Далі нас чекала компанія постачальник рекламних матеріалів “Admart». Вони запам’яталися нам своїм шоу-румом, великим спектром запропонованих товарів, включаючи і світлодіодні рішення, і листові матеріали, плівки унікальних структур, навіть 3D-принтер був представлений серед іншої продукції. Хлопці – професіонали своєї справи, вони зробили нам екскурс за своїм асортиментом, а він багато в чому відрізняється від наших рекламних матеріалів в Україні.
Компанія “Павич”, яка крім реклами займається ремонтно-будівельними роботами. Власник компанії Оспанов Абжаміль Ульбековіч крім екскурсій по виробництву, пригощав нас казахським стравою – Бішбармак – це блюдо з конини, яке неймовірно смачне, особливо з кумисом і шубатом.
Після того, як ми вирушили в магазин, компанія «Казлед», де директор Мадія Кіржібаева і її чоловік, провели нам екскурсію по своєму шоу-руму і складу. Мадія є експертом асоціації з юридичних питань і як волонтер забезпечує повну юридичну підтримку Асоціації рекламспеціалістів Казахстану. Поверталися в готель з масою вражень, нових знайомств, робочих контактів.

Наступний день в Алмати наполовину активно-робочий і в той же час відпочинок з риболовлею на форелевій фермі і прогулянкою по вечірньому місту. Відвідали потужного представника медіа екранів Алмати – компанію Reforma group. Її керівник Володимир Філімонов зробив нам прекрасний екскурс по своїй продукції в своєму шоу-румі, презентував свої реалізованих об’єкти не тільки в Казахстані, але і в Киргизії. Відеопрезентація – була для нас вражаючому видовищем.

Фінальною виробничою компанією Алмати, яка нас приймала стала одночасно і найпотужніша на наш погляд компанія “Papirus print”. Ця компанія має великий штат обладнання, в компанії чудово організована система внутрішньої комунікації та взаємодії всередині компанії. Олександр Дубовицький керівник компанії “Papirus print” дуже харизматична людина і толковий рекламщик – він багато в чому нагадав нам себе самих. Кожен співробітник цієї компанії на своєму місці, працівники мають чіткі і зрозумілі інструкції, регулярно підвищують свій рівень компетентності.

Наша вдячність приймаючій стороні і організаторам наших екскурсій і відвідувань виробництв, в особі Вербицького Дмитра, Громової Анни, Дубовицька Олександра не має кордонів. Будемо раді продовженню нашої дружби, партнерства асоціацій України і Казахстану і з задоволенням приймемо делегацію з Казахстану в нашій країні.

З повагою, президент УАВІ Несмірна І.В.