Свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом – це одна із головних засад цивільного законодавства. Підприємці вільні у виборі напрямку виду своєї діяльності для досягнення соціальних та матеріальних результатів.

Власники бізнесу, самостійно вирішують які напрямки розвитку та стратегії обирати. При цьому вони можуть використання всі ресурси, які не обмежуються законом, вільно розпоряджатися прибутком та шукати нових клієнтів, контрагентів тощо.

Для більш зручного розділення галузей підприємців їх розділили між собою за класифікацією видів економічної діяльності (далі – КВЕД), з якою пропонуємо розібратись більш ретельно.

Класифікація видів економічної діяльності

Підприємства, що виробляють подібні товари та надають послуги об’єднуються в групи за класифікацією видів економічної діяльності, що перш за все є статистичним інструментом. Наявність кодів КВЕД в єдиному державному реєстрі не обов’язково вказує на те, що підприємство чи організація займається тільки такими види діяльності. Юридичній особі не забороняється займатися іншими видами діяльності, окрім тих, для яких необхідне отримання ліцензії, дозволу, патенту тощо.

Один код КВЕД може вміщати в себе кілька різних видів професій на підприємстві. Зазначення в ЄДР основного та інших видів діяльності не є доказом фактичного здійснення цих видів діяльності. Якщо у статутних документах чи в положеннях, якими регулюється діяльність підприємства, відсутні записи щодо можливості здійснення ними певної діяльності це не тягне за собою визнання недійсними таких правочинів за їх участю та не створює правових наслідків.

Однак, є винятки, як приклад, при веденні діяльності за незареєстрованими і не внесеними до реєстру КВЕД можуть позбавити статусу ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування та донарахувати податки.

Хоча відповідальності за не включення інформації до КВЕД, чітких строків для зміни та обмежень щодо кількості видів діяльності законодавство не містить, але ми все одно радимо суб’єктам господарювання, що збираються займатися певним видом (видами) діяльності, включити такий вид діяльності до ЄДР.

Як додати вид діяльності до ЄДР?

Для державної реєстрації змін видів діяльності, держреєстратору подається: заява про держреєстрацію змін; примірник оригіналу рішення уповноваженого органу управління юрособи про зміни, що вносяться до ЄДР; документ про сплату адмінзбору.

Простішим є пакет документів для ФОП, який подає держреєстратору лише заяву про державну реєстрацію змін, в якій зазначає, які види діяльності він бажає додати до ЄДР, а які прибрати.

А за допомогою онлайн сервісів «Дія» для ФОП, та «Онлайн-будинок юстиції» для підприємств можливо регулювати свої КВЕДи не виходячи з дому.

Строк, протягом якого новий код КВЕД з’явиться в ЄДР, становить 24 години після надходження документів (крім вихідних та святкових днів).

Що робити, якщо не знайшли КВЕД під ваш вид діяльності?

Чинний класифікатор видів діяльності було прийнято ще у 2010 році. За цей час з’явилось багато нових професій. Якщо ви не знайшли КВЕД під ваші послуги, вам потрібно вказати суміжні з вашою діяльністю коди.

Якщо на вашому підприємстві багато працівників і ви хочете відокремлювати одні послуги від інших, наприклад за ціновою політикою – назви професій та їх спеціалізацію можливо зазначити у статуті юридичної особи, який визначає правове становище, завдання, структуру, функції, а також інші необхідні умови діяльності юридичної особи. Таке доповнення КВЕД слугуватиме поясненням для клієнтів у різниці між тими чи іншими роботами, та допоможе працівникам розвивати свої навики та здібності для підвищення зарплатні та розвитку для переходу на більш складні ланки виробництва.

Висновок

В Україні КВЕД створювалися, використовуючи за основу європейські класифікації NACE та сьогодні класифікація є лише механізмом спільної мови, між підприємцями, покупцями та державою що має використовується в соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо.

Свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом одна із головних засад цивільного законодавства, яке не обмежує суб’єктів господарювання можливістю займатися лише тими видами діяльності, які було заявлені юридичною особою у статуті чи ЄДРПОУ. Класифікація видів економічної діяльності – це суто державний інструмент, що потрібний державі для аналізу економіки та її перспектив. В більшості випадків (коли не передбачена обов’язкове ліцензування) кожен підприємець може сам вирішувати які КВЕД вказувати, які доповнення вносити в статут, які вказувати суміжні послуги та робити вузький або широкий перелік професії тощо.

В сучасних реаліях, велика кількість підприємств та ФОП не притримуються КВЕД, а здійснюють свою діяльність суміжно, а інколи й зовсім відмінну від тієї, що зазначена в реєстрі. Невідповідність КВЕД в реєстрі – фактичній діяльності, пояснюється тим, що класифікація видів економічної діяльності за 11 років застаріла та на сьогодні з’явилось багато різних видів робіт та професій які не підпадають під класифікацію 2010 року.

Андрій Барбашин, юрист Trustme Law Firm